Aktuality

Slovensko sa stáva lídrom v daňovej podpore sociálnych podnikov

Bratislava, 10. októbra 2024 – Na tlačovej konferencii, ktorú viedol europoslanec Branislav Ondruš, sa diskutovalo o významnom pokroku Slovenska v oblasti podpory sociálnych podnikov. V spolupráci s Alianciou pre sociálnu ekonomiku na Slovensku (ASES), zastúpenou jej štatutárnou podpredsedníčkou Alenou Gunarovou, sa zdôraznila potreba pokračovať v rozvoji sociálnej ekonomiky, ktorá má obrovský potenciál na podporu zamestnanosti zraniteľných skupín a riešenie sociálnych a environmentálnych výziev.

Nové daňové zvýhodnenia pre sociálne podniky predstavujú zásadný posun v ich podpore. Prvým krokom je rozšírenie výnimky z povinnosti platiť daňovú licenciu, ktorá by pre mnohé sociálne podniky mohla byť likvidačná. Sociálne podniky, ktoré v roku 2024 nevytvoria zdaniteľný zisk, nebudú musieť platiť povinnú minimálnu daň.

Druhým významným opatrením je zaradenie produktov a služieb sociálnych podnikov do zníženej 5% sadzby DPH, čo sociálnym podnikom umožní lepšie spravovať svoje finančné toky, zvýšiť konkurencieschopnosť a zamestnávať znevýhodnené osoby. „Rozdiel medzi základnou sadzbou 23 % a zníženou 5 % je dostatočne veľký na to, aby naše výrobky a služby boli konkurencieschopné,“ uviedla Alena Gunarová. Tento krok považuje za dôležitý pre dlhodobú udržateľnosť a rozšírenie činnosti sociálnych podnikov.

Branislav Ondruš ocenil konštruktívny prístup Ministerstva financií a vyzdvihol význam koordinovanej spolupráce v prospech sociálneho podnikania. Spoločne s Alenou Gunarovou apelovali na dôležitosť pokračovania v podpore a rozvoji sociálnej ekonomiky na Slovensku, ktorá má potenciál zásadne ovplyvniť životy ľudí a prinášať účinné riešenia na súčasné spoločenské a environmentálne výzvy.