Aktuality

ZMOS a ASES: Spolupráca pre posilnenie sociálnej ekonomiky na Slovensku

Bratislava – 12. júla 2024 – Aliancia pre sociálnu ekonomiku na Slovensku (ASES) a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pokračujú v úspešnej synergii zameranej na posilnenie a rozvoj sociálnej ekonomiky. Dňa 11. júla 2024 sa v Bratislave uskutočnilo významné pracovné stretnutie, kde sa diskutovalo o ďalších strategických krokoch v tejto oblasti.

Hlavnou témou rokovania bola podpora sociálnych podnikov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v regionálnom hospodárskom rozvoji. Diskusia sa sústredila na zvýšenie povedomia o sociálnych podnikoch a na zlepšenie legislatívnych a finančných podmienok pre ich udržateľnosť a rast.

Mestá a obce môžu efektívnejšie využívať produkty a služby poskytované sociálnymi podnikmi. Tento prístup nielen prispieva k úspore verejných financií, ale aj podporuje sociálny aspekt podnikania, keďže sociálne podniky zamestnávajú predovšetkým sociálne znevýhodnené skupiny osôb. Tento model podpory miestneho rozvoja prispieva k sociálnej inklúzii a posilňovaniu komunitnej ekonomiky.

Na Slovensku je momentálne registrovaných viac ako 540 sociálnych podnikov, ktoré zamestnávajú vyše 6 720 ľudí, pričom väčšina z nich sú znevýhodnené osoby​ Sociálne podniky predstavujú dôležitý segment národného hospodárstva a prispievajú k zlepšeniu kvality života v miestnych komunitách.

Sociálne podniky sa angažujú v rôznych sektoroch, vrátane priemyslu, stavebníctva, obchodu a administratívnych a podporných služieb. Ich činnosť je zameraná na riešenie spoločenských potrieb a integráciu znevýhodnených osôb do pracovného procesu, čím prispievajú k udržateľnému a inkluzívnemu ekonomickému rastu.

Mestá a obce môžu výrazne profitovať z efektívneho využívania produktov a služieb sociálnych podnikov. ZMOS poskytuje platformu, ktorá umožňuje miestnym samosprávam prepojenie so sociálnymi podnikmi, čím podporuje regionálny hospodársky rozvoj. Tento prístup nielenže šetrí verejné financie, ale aj podporuje sociálne inkluzívne podnikanie. Sociálne podniky zamestnávajú ľudí zo znevýhodnených skupín, čo má pozitívny dopad na celú komunitu.

Hlavným cieľom spolupráce medzi ZMOS a ASES je posilnenie sociálnej ekonomiky na Slovensku. Spoločne sa usilujú o vytváranie nových pracovných miest a zlepšovanie kvality života v miestnych komunitách.

Spolupráca je potvrdená aj formálnym podpisom memoranda, ktoré stanovuje záväzky oboch organizácií v oblasti podpory sociálnej ekonomiky. Tento dokument bol podpísaný už skôr, za účasti predsedu ASES, Braňa Ondruša.

Stretnutie medzi ZMOS a ASES predstavovalo ďalší krok k upevneniu ich partnerstva a k dosiahnutiu spoločného cieľa – posilnenia sociálnej ekonomiky na Slovensku. Táto spolupráca prináša výhody nielen pre sociálne podniky, ale aj pre miestne komunity, ktoré získajú prístup k lepším službám a pracovným príležitostiam. Sociálne podniky tak môžu naďalej plniť svoju dôležitú úlohu v spoločnosti a prispievať k udržateľnému a inkluzívnemu hospodárskemu rozvoju.