Aktuality

Sociálne podniky a znížená sadzba 10% DPH

Od 1. júla 2024 nastanú významné zmeny v zákone o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktoré budú mať priamy vplyv na registrované sociálne podniky na Slovensku. Tieto zmeny prinesú zjednodušenie administratívnych postupov a nové príležitosti pre sociálne podniky. V tomto článku si podrobne vysvetlíme, čo tieto zmeny znamenajú a ako môžu sociálne podniky z nich ťažiť.

Aké sú nové zmeny v zákone o DPH týkajúce sa sociálnych podnikov?

Novela zákona o DPH, ktorá nadobudne účinnosť 1. júla 2024, zavádza zníženú sadzbu DPH vo výške 10 % pre všetky tovary a služby poskytované registrovanými sociálnymi podnikmi. Dôležitou zmenou je vypustenie podmienok týkajúcich sa postavenia príjemcu plnenia a testu narúšania hospodárskej súťaže. To znamená, že sociálne podniky môžu uplatňovať túto zníženú sadzbu DPH bez ohľadu na to, kto je príjemcom ich plnenia a bez nutnosti preukazovať, že tým nenarúšajú hospodársku súťaž.

Podľa § 27 ods. 1 písm. b) novely zákona o DPH, znížená sadzba DPH vo výške 10 % sa uplatňuje na všetky tovary a služby, ktoré poskytujú registrované sociálne podniky. Toto ustanovenie zrušuje predchádzajúce obmedzenia a podmienky, čím sa administratívne zjednodušuje proces pre tieto podniky.

Implementácia 10% DPH a výhody pre sociálne podniky

  • Zjednodušenie administratívy: Sociálne podniky už nebudú musieť preukazovať, že nenarúšajú hospodársku súťaž, čo zníži administratívnu záťaž.
  • Finančné úspory: Znížená sadzba DPH vo výške 10 % môže prispieť k nižším nákladom pre zákazníkov, čo môže zvýšiť konkurencieschopnosť a atraktivitu podnikov na trhu.
  • Podpora rastu: Jednoduchší prístup k nižšej sadzbe DPH môže podporiť rozvoj a expanziu sociálnych podnikov, keďže budú mať viac prostriedkov na investície do svojich aktivít.
  • Zvýšená konkurencieschopnosť: Nižšie ceny pre zákazníkov môžu prilákať viac klientov a zvýšiť tržby sociálnych podnikov.
  • Jednoduchšie účtovníctvo: Zjednodušenie administratívnych postupov a menej papierovania.
  • Podpora sociálnej ekonomiky: Väčšia podpora a viditeľnosť sociálnych podnikov na trhu.

Výzvy pri adaptácii na nové pravidlá

  • Adaptácia na nové pravidlá: Sociálne podniky sa musia rýchlo prispôsobiť novým pravidlám a zabezpečiť, aby ich účtovníctvo zodpovedalo legislatívnym zmenám.
  • Potenciálne zníženie príjmov: Znížená sadzba DPH môže znížiť okamžité príjmy z predaja, čo môže byť výzvou pre podniky s nižšou maržou.
  • Aktualizácia účtovných systémov: Sociálne podniky by mali zabezpečiť, aby ich účtovné systémy boli pripravené na správne účtovanie zníženej sadzby DPH.
  • Školenie zamestnancov: Zamestnanci by mali byť oboznámení s novými pravidlami a postupmi.
  • Komunikácia so zákazníkmi: Informovať zákazníkov o zmenách a výhodách novej zníženej sadzby DPH.

Zmeny v zákone o DPH predstavujú významný krok vpred pre podporu sociálnych podnikov na Slovensku. Znížená sadzba DPH môže priniesť mnoho výhod, vrátane zvýšenia konkurencieschopnosti a zjednodušenia administratívnych postupov. Je dôležité, aby sociálne podniky boli pripravené na tieto zmeny a využili dostupné zdroje a podporu na ich implementáciu.