Aktuality

ASES sa stáva členom Social Economy Europe

S veľkou radosťou vám oznamujem, že dňa 24. júna 2024 sme sa zúčastnili valného zhromaždenia Social Economy Europe (SEE) v Ríme, kde bola naša Aliancia prijatá za člena tejto významnej organizácie. Spolu so mnou sa tejto udalosti zúčastnil aj pán štátny tajomník Branislav Ondruš. Toto členstvo predstavuje významný krok pre našu organizáciu a otvára nové možnosti pre sociálne podniky na Slovensku.

Priebeh zhromaždenia

Na valnom zhromaždení SEE sme mali možnosť prezentovať našu Alianciu a jej aktivity. Prezentácia sa stretla s pozitívnym ohlasom, čo vyústilo do nášho prijatia za členov SEE. Táto udalosť je dôkazom rastúceho uznania a podpory pre sociálnu ekonomiku na Slovensku. Počas zhromaždenia sme s pánom Antoniom Pedrenom rokovali na bilaterálnej úrovni o možnostiach spolupráce medzi ASES a SEE, čo nám poskytlo cenné príležitosti na ďalší rozvoj.

Výhody členstva v SEE

Zastupovanie záujmov na európskej úrovni: SEE efektívne zastupuje záujmy sociálnych podnikov a organizácií pred európskymi inštitúciami, čím prispieva k ovplyvňovaniu legislatívy a politík v prospech sociálnej ekonomiky.

Prístup k finančným zdrojom: Členovia môžu čerpať finančné prostriedky z rôznych európskych fondov a programov určených na podporu sociálnych podnikov.

Podpora a poradenstvo: SEE poskytuje odborné poradenstvo a podporu v oblastiach ako sú prístup na trh, sociálne inovácie a rozvoj kapacít.

Networking a partnerstvá: Členovia majú príležitosť zapojiť sa do širokej siete partnerstiev, ktoré podporujú spoluprácu a výmenu osvedčených postupov medzi sociálnymi podnikmi v celej Európe.

Vzdelávanie a zvyšovanie kvalifikácie: Prostredníctvom iniciatív ako Erasmus pre mladých podnikateľov a rôznych školiacich programov môžu členovia zlepšovať svoje zručnosti a vedomosti.

Význam pre Slovensko

Členstvo v SEE je významným úspechom nielen pre ASES, ale aj pre celé Slovensko. Veríme, že spolupráca s SEE nám umožní lepšie zastupovať záujmy sociálnych podnikov a prispieť k rozvoju sociálnej ekonomiky v našej krajine. Tento krok je dôležitým míľnikom v našom úsilí o vytvorenie udržateľného a inkluzívneho hospodárskeho modelu.

Plány do budúcnosti

V rámci nášho členstva v SEE plánujeme rozvíjať nové projekty, ktoré podporia sociálne podnikanie a inovácie na Slovensku. Budeme sa zameriavať na rozšírenie spolupráce s európskymi partnermi a využitie dostupných európskych zdrojov na financovanie našich iniciatív.

Budeme tiež aktívne pracovať na zvyšovaní povedomia o výhodách sociálnej ekonomiky a podporovať legislatívne zmeny, ktoré prispejú k jej ďalšiemu rozvoju. O ďalších krokoch spolupráce medzi ASES a SEE vás budem informovať priebežne.